PROJEKT: Zpomal – budeš rychlejší

Zpomal – budeš rychlejší je projekt BESIPu, který spadá pod Ministerstvo dopravy ČR. Tento projekt je tvořen devíti výukovými videi, které se zaměřují na plynulost a hlavně bezpečnost silničního provozu. Každý z nás jsme jistě zažili nějakou nepříjemnou situaci při dopravním omezení, například typu práce na silnici. Zmatky, nepozornost, ignorace či neznalost jsou častou příčinou. Rozhodně tedy oceňujeme snahu o edukaci BESIPu v tomto problému. Jak z názvu vyplývá, ve všech těchto videích je klíčem zpomalení jízdy.

Zpomal budeš rychlejší je projektem Besipu (Bezpečnosti silničního provozu)

Mimochodem, víte co znamená zkratka BESIP? Jde o prosté spojení slov BEzpečnost SIlničního Provozu. 🙂

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/BESIP

Výuková videa Zpomal – budeš rychlejší:

  • Musíme to opravit, které se zaměřuje na snížení rychlosti, zúžení jízdních pruhů či převedení jízdního pruhu do protisměru. S těmi situacemi se běžně setkáváme především na dálnicích, kdy dochází k opravám jednotlivých úseků. Jak se správně chovat zjistíte ve videu.
  • Soustřeď se! Každá oprava na silnici je vždy značena. Dodržujte předepsanou rychlost a bezpečnou vzdálenost mezi vozidly. Jak tedy na to a jak se chovat před a v zúžení? Na tyto otázky odpoví následujících šest videí…
  • Rozhodni se! V jakém jízdním pruhu budete pokračovat?
  • Pojď na to! Na co si dát pozor při vjezdu do zúžení?
  • Plynule a střídavě. Jak bezpečně a plynule projet celé zúžení?
  • Máš na to? Jak bezpečně předjet pomalejší vozidla…
  • Stojí ti to za to? předjíždět pomalejší vozidla právě v zúžení?
  • Koncem nekončíš. Jak se chovat na konci zúžení?
  • Když to stojí. Jak se zachovat když se blížíme ke koloně vozidel a jak když už v ní stojíme? Odpověď najdete v tomto závěrečném videu.

Veškerá výše uvedená videa můžete shlédnout na Youtube kanále Besipu – Jít se podívat na videa Zpomal – budeš rychlejší.


Cílem projektu je zvýšit plynulost a bezpečnost jízdy v silničním provozu zejména při dopravních omezeních. Nebylo by na silnici krásně pokud bychom všichni tato jednoduchá pravidla dodržovali? Je to na každém z nás… Další zajímavé projekty a doporučení naleznete na našem blogu bezpečné jízdy. Více informací o projektu pak naleznete na webových stránkách www.ibesip.cz