Bezpečná přeprava psa nebo kočky v autě

Bezpečná přeprava psa nebo kočky by měla být samozřejmost každého majitele. Bohužel se tak často neděje a řidiči mnohdy přepravu zvířat vůbec neřeší. To je ale velká chyba, která v lepším případě skončí pokutou (až 2 000 Kč). Zákon č. 361/200 Sb. par. 5 přitom hovoří zcela jasně – Řidič je povinen:

i) zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a bezpečnou přepravu nákladu,
j) zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby…

Pro nezabezpečené zvíře pak i nepříliš vážná dopravní nehoda může být fatální. Nemluvě o tom, že dopravní nehoda může vzniknout právě kvůli nepřipoutanému zvířeti. Abychom jenom nestrašili podíváme se co na téma přepravy zvířat v autě říká policie:

Zákon v České republice přímo nenařizuje použití speciálního zádržného systému pro přepravu domácích zvířat, je nutné znát některé údaje a doporučení. Abyste ochránili nejen sebe ale i své čtyřnohé miláčky doporučujeme:

– nepřepravujte zvířata na předním sedadle.

– pokud je to možné, zajistěte zvíře bezpečnostním pásem.

– zvíře by nemělo být umístěno na sedadle, kde je aktivovaný airbag.

– před delší cestou nebo před cestou na dovolenou je dobré zvíře uklidnit tím, že mu vezmete oblíbenou hračku, deku nebo něco, z čeho bude cítit svého pána.

– po konzultaci s veterinářem lze podat zvířeti uklidňující prostředek.

Zdroj: Policie ČR

Jaká je tedy bezpečná přeprava psa nebo kočky v autě?

Bezpečnostní síť nebo mříž v zavazadlovém prostoru

Pro převoz větších zvířat určitě doporučujeme použít v levnějším případě síť oddělující zavazadlový prostor nebo případně o něco dražší mříž. V případě sítě hovoříme o ceně do 500 Kč a u mříží pak o ceně od 400 a více korun. Taková to přeprava je pak zcela bezpečná jak pro psa tak pro posádku auta. To potvrzuje i projekt Bezpečný pátek ve svém videu věnovaném přepravě psů na Youtube.

Klec nebo přepravka

Klec nebo přepravka je ideální pro menší zvířata, která jsou na ně zvyklá. Pochopitelně je potřeba klec nebo přepravku se zvířetem nějak zabezpečit. Například autopásem. Ceny se liší.

Pásový postroj

Pásový postroj je dle našeho názoru nejlepším řešením, kdy je pes nebo kočka uvázána za postroj a ten je zapojen do úchytky bezpečnostního pásu. Zvířata pak mají trochu místa k pohybu a jsou v bezpečí. V tomto případě doporučujeme zakoupit autodeku, která ochrání Vaše sedačky před nečistotou a chlupy. Zakoupení postroje Vás pak vyjde na cenu do 500 Kč.


Jsme velice rádi, že se otázkou přepravy svých mazlíčku zabýváte! 

Pokud by Vás zajímaly další věci spojené s bezpečnou přepravou neváhejte vyzkoušet třeba školu smyku, kde se od instruktorů určitě dozvíte více. V současnosti nabízíme 9 škol smyku ve variantách s odpočtem a bez odpočtu bodů. Výběr necháme zcela na Vás.