Jak funguje ve škole smyku úhybná deska?

Úhybná deska je speciálním výcvikovým prvkem se kterým se setkáte téměř ve všech školách smyku. Dokonale totiž simuluje neočekávaný smyk na který musí řidič reagovat. Jde v podstatě o kulatou desku, která při projetí vozem cukne doprava nebo doleva. Spojením s kluznou plochou a vodní clonou pak představuje dokonalou pomůcku pro nácvik technik ke zvládnutí smyku. O technice zvládnutí smyku jsme napsali krátký článek – Jak zvládnout smyk? Pomůže mi škola smyku?

Úhybná deska a kluzná plocha v Třinci
Úhybná deska s kluznou plochou ve škole smyku v Třinci

S úhybnou deskou je také většinou spjata vodní clona. Tu představují jednoduché trysky proudu vody ze země do výšky, které jsou naprogramované tak, že vždy vytvoří mezeru kudy má řidič po smyku z úhybné desky projet. Vše je určeno pro dokonalý nácvik zvládnutí smyku a rychlé reakce. Toto vybavená naleznete na většině kurzů bezpečné jízdy (školy smyku).


Úhybná deska ve škole smyku v Třinci

Video činnosti úhybné desky nám poskytla škola smyku v Třinci. Jde o velice moderní areál s mnoha kluznými plochami a závodním okruhem pro motokáry. Kromě úhybné desky mají k výcviku připravenou také aquaplanningovou dráhu k simulaci ztráty přilnavosti pneumatik. Na videu můžete vidět úhybnou desku, kluznou plochu a výše zmiňovanou vodní clonu. Pokud hledáte kde absolvovat školu smyku, můžeme Vám tu v Třinci s klidným srdcem doporučit. Více o škole smyku v Třinci

úhybná deska škola smyku v Třinci - Youtube uvodka
Zdroj: Youtube.com – úhybná deska na škole smyku v Třinci

Úhybnou desku lze vyzkoušet v kurzech bezpečné jízdy na těchto místech ČR: