Národní den bez spěchu

Národní den bez spěchu

Akce s názvem Národní den bez spěchu navazuje na projekt 13 minut. Jeho těžištěm se stal úspěšný stejnojmenný celovečerní snímek režiséra Víta Klusáka. Název filmu se inspiroval průměrným časem, který řidič ušetří na cestě z Prahy do Brna, pokud překračuje povolenou rychlost o 20 km/h. Filmaři jeho prostřednictvím zpracovali pět skutečných příběhů těch, kteří se museli vyrovnat se skutečností, že svou neopatrností někomu za volantem vzali život.

Film se stal součástí společné osvětové kampaně České asociace pojišťoven a BESIP „Zpomal, dokud není skutečně pozdě“ a vnikl ve spolupráci s Policií ČR. A v roce 2023 na ni navázal právě Národní den bez spěchu, který se konal i letos, a to 3. dubna 2024. Cílem těchto aktivit je ukázat, jak výrazně se do našich životů promítá spěch. A že někdy může mít na cestách fatální následky. Jen loni (2023) totiž zahynulo na tuzemských silnicích 138 osob. Ne vždy je přitom nudné spěchat. Letošní Národní den bez spěchu tak ukazuje, co všechno může počkat. A vyzval proto všechny, kdo se budou chtít zapojit, aby jednoduše zastavili a zpomalili nebo dali lidem okolo sebe vědět, ať k nim nespěchají. Stačí pouhých 13 minut.


Ze statistik vyplynulo, že hned 9 z 10 řidičů přiznává, že porušuje rychlostní předpisy a 43 % řidičů spěchá, protože dohání zpoždění. Za posledních deset let způsobili řidiči v nepřiměřené rychlosti celkem 134 891 dopravních nehod. Z nich téměř polovina, tedy 51 488, skončila s určitými následky.


Kdo se zapojil do Národního dne bez spěchu

K iniciativě se připojila řada jednotlivců, média, kulturní a sportovní instituce, školy i firmy. Podporu vyjádřilo také Národní divadlo a další divadelní instituce jako Cirk La Putyka, Aerofilms a JATKA 78. Pražský orloj dokonce na několik minut zastavil pohyb apoštolů. Mediální podporu celé akci přislíbila také Česká televize a rádia Evropa 2, Frekvence 1 nebo Bonton, která se zavázala pozdržet začátky svých pořadů.

Hlavním partnerem celé události se stala Fotbalová asociace České republiky, která taktéž odložila svou hlavní událost během národního fotbalového poháru. V přímém přenosu na ČT Sport byl pozdržen konkrétně výkop semifinále MOL Cupu mezi Opavou a Spartou. Jak dále uvádějí dostupné zdroje, podporu Národnímu dni bez spěchu vyjádřily rovněž složky integrovaného záchranného systému včetně Policie ČR. Připojily se též pojišťovny jako NN Životní pojišťovna, Allianz a Generali Česká pojišťovna. Den bez spěchu se spojil i s některými známými tvářemi. Ve videu k této události tak můžete spatřit herce Petra Uhlíka a Jana Hájka, herečky Ester Geislerovou a Kláru Issovou nebo lékaře Marka Dvořáka.


Jaké je poselství Národního dne bez spěchu

Národní den bez spěchu - manifest

Zapojit se bylo možno také prostřednictvím hashtagu #narodnidenbezspechu na sociálních sítích, kde je také možné sdílet manifest Národního dne bez spěchu. Jeho hlavním poselstvím je právě to, že nemáme spěchat a zbytečně riskovat, jelikož, jak bylo zmíněno výše, celkem 138 lidí už svého cíle v loňském roce dosáhnout nestihlo a nevrátilo se vůbec domů.

Symbolicky tak jeden den přinesl poselství, že pokud se vše kolem nás pozastaví, nic zásadního se nestane, byť se nám spěch pod vlivem současné hektické doby jeví jako nezbytný.

Navíc riziko mnohdy podceňujeme a ačkoli jsme si vědomi toho, že nejednáme správně, domníváme se, že nám osobně se nic stát nemůže. Právě spěch bývá nejčastější příčinou toho, proč překračujeme za volantem povolenou rychlost, která může vést k dopravní nehodě. To doložil i organizátor iniciativy Národní den bez spěchu. Česká asociace pojišťoven na webu zveřejnila tragické statistiky.


Cílem Národního dne bez spěchu a souvisejících aktivit je ukázat, jak výrazně se do našich životů promítá spěch. A že někdy může mít na cestách fatální následky. Jen loni totiž zahynulo na tuzemských silnicích 138 osob. Ne vždy je přitom nudné spěchat. Více informací naleznete na stránkách projektu www.13minut.cz.