PROJEKT: Zpomal, dokud není skutečně pozdě

Zpomal, dokud není skutečně pozdě je novým projektem, který vznikl za spolupráce BESIPu, České asociace pojišťoven a Policie ČR. Cílem je upozornit na nebezpečnost rychlé jízdy a nepozornost, především u mladších ročníků. Podle prvních zpráv to vypadá, že jde o jednu z největších preventivních akcí za poslední roky a pravděpodobně také nejnákladnější. Financována je částečně z Fondu zábrany škod (45 mil. Kč) a za pomoci BESIP (21,5 mil Kč). Uvedené částky jdou bez DPH. Projekt tvoří hned několik prvků a již teď z kraje můžeme říct, že v ČR nemá obdoby. Jak formou, tak náklady. Na co se můžete těšit?

Projekt Zpomal, dokud není skutečně pozdě

„Během poslední dekády se sice snížil počet smrtelných nehod v České republice téměř o polovinu, v evropském srovnání ale stále máme rezervy a naším cílem musí být co nejbezpečnější silnice. Každá tragická nehoda převrátí život naruby nejen jejím účastníkům, ale i jejich rodinám a nejbližšímu okolí. Nová vládní strategie BESIP proto cílí mimo jiné na rychlou jízdu, která je nejčastější příčinou nehod, při nichž lidé umírají nebo jsou těžce zraněni. Doufám, že se nám touto kampaní podaří přitáhnout pozornost veřejnosti a přispět k bezpečnějšímu prostředí na našich silnicích,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček.

Zdroj: czechcrunch.cz

Zpomal dokud není skutečně pozdě - Youtube uvodka
Zdroj: Youtube.com – kanál 13 minut

O čem je projekt a co ho tvoří?

Projekt Zpomal, dokud není skutečně pozdě tvoří realistické televizní a rádiové spoty. Na konci května 2021 se na sociálních sítích objevilo video, kde nepozorný, rychle jedoucí řidič srazí u autobusové zastávky kočárek. Okamžitě se zvedla vlna emocí. Později se k videu přihlásil BESIP a „oznámil“ tak start nového dopravně bezpečnostního projektu. Z videa jsme lehce na rozpacích, ale svůj účel pravděpodobně splnilo. Naleznete ho na Televizi Seznam a na Youtube je již i video z natáčení (k vidění níže).

13 minut dokument - Youtube uvodka
Zdroj: Youtube.com – Hypermarket Film

Těmi videi se simulovanou nehodou jsme sledovali dva cíle: za prvé jsme chtěli přitáhnout k tématu nepřiměřené rychlosti mladé lidi, kteří by běžné osvětové kampaně spíše nesledovali, a za druhé bylo naším záměrem získat data z diskusí na sociálních sítích a zjistit, jakým způsobem se Češi k rychlé jízdě vlastně vztahují. Takže je to start kampaně i výzkum zároveň,“ dodal autor videí Vít Klusák.

Zdroj: ibesip.cz

Fingovanou nehodu s kočárkem natočila nezávislá filmová produkce HYPERMARKET FILM s.r.o. za kterou stojí Vít Klusák a Filip Remunda, autoři známého dokumentu V sítí. Tímto videem ale spolupráce nekončí. Těšit se můžeme na celovečerní dokument s názvem 13 minut, který bude k vidění 10. 6. 2021 na ČT1. Říkáte si, proč tvůrci vybrali název 13 minut? Podle statistik každý pátý řidič překračuje rychlost mimo obec o 20 km/h čímž na trase Praha – Brno ušetří pouze 13 minut. Stojí to za to?

Dokument 13 minut - Youtube uvodka
Zdroj: Youtube.com – Hypermarket Film

Jak dokument po shlédnutí hodnotíme?

Dokument 13 minut velice reálně a poutavě zpracovává výpovědi 5 viníků dopravních nehod, které způsobili v mládí nebo teprve nedávno. Diváka zcela jistě vtáhne do děje s tím, že nic podobného rozhodně zažít nechce. Z našeho pohledu bohužel v dokumentu chybí výpovědi příbuzných, kteří by blíže popsali co vše jim ztráta blízké osoby způsobila. Chápeme však, že jde o citlivou záležitost a tak možná účast v dokumentu odmítli což je v dokumentu částečně naznačeno. Jako chybu považujeme vysvětlení názvu dokumentu 13 minut pouze v úvodním popisku. Uvádí čas který řidič ušetří při překročení povolené rychlosti mimo obec v průměru o 20 km/h na trase Praha – Brno. Očekávali jsme, že tento význam bude v dokumentu více obsažen.

Vyzdvihnout však musíme zpracování, střih a návštěvu lokací, kde k nehodám došlo. Celkově velice dobrý dojem z dokumentu zakončila zajímavá píseň v podání Báry Polákové a Kata (raper z Prago Union), kterou se nám zatím nepodařilo dohledat. Časem to napravíme a do článku odkaz na ní doplníme! Celý dokument můžete shlédnout na portálu České televize.


Rozhovor s viníkem dopravní nehody z dokumentu 13 minut v DVTV

Rozhovor v DVTV - DVTV uvodka
Zdroj: Aktualne.cz, pořad DVTV

Co projekt dále tvoří?

Dokument 13 minut je jistě vrcholem celého projektu, ale těšit se také můžeme na regionální akce pro veřejnost (roadshow), které podle proběhnou v červenci. Nyní víme, že se budou konat v Praze, Hradci Králové, Pardubicích a Liberci. Další města budou ještě v průběhu doplněna. Na sociálních sítích se můžeme setkat také s různými soutěžemi. Například o zajímavé plakáty s grafikou hodin a titulky typu: „chtěl dohnat 5 minut – stálo to dva lidské životy“ nebo „chtěl to stihnout za 6 minut – stálo ho to 12 měsíců svobody“.

Na webových stránkách projektu naleznete také kalkulátor kolik minut při různém překročení rychlosti na Vámi zvolené trase ušetříte. Pokud tedy na trase Praha – Brno v průměru pojedete například o 40 km/h rychleji než je dovoleno, ušetříte jen 20 minut. To představuje jen 14 % celkové času. Za zmařené životy to rozhodně nestojí!

Kromě kalkulátoru na webových stránkách 13 minut naleznete řidičský kvíz, kde můžete vyhrát zajímavé ceny. Hlavní cenu představuje kurz bezpečné jízdy s Martinem Semerádem, kterou si odnese 10 výherců z 10 soutěžních kol. Snad budete mít štěstí právě Vy! Pokud ne, podívejte na námi zprostředkováváme výcviková centra školy smyku. Určitě si vyberete!

Zahlédnout jste na sociálních sítích mohli spolupráci s youtuberem Janem Macákem známým pod přezdívkou MenT. Vzniklo s ním zajímavé video o brzdné dráze na autodromu v Sosnové, kde se také objevil závodník Martin Semerád. Jehož závěr poukazuje na to, jak moc se liší brzdná dráha v 50 km/h, 80 km/h a 80 km/h s mobilem v ruce. Do projektu se také zapojil známý cestovatel Ladislav Zibura, který kromě jiného vyzkoušel kurz bezpečného řízení s odborníkem Honzou Červenkou.

Zpomal dokud není skutečně pozdě - Men T - Youtube uvodka
Zdroj: youtube.com – kanál MENTSGARAGE, Zpomal, dokud není skutečně pozdě!

„Přebujelý automobilismus a chování nás všech na silnicích jsou vlastně odrazem stavu společnosti a kvality vztahů. A když se přitom stane něco hodně ošklivého, tak je pořád čas se dál chovat rovně. Film 13 minut je rentgenový řez příběhy, ve kterých jedni zasáhli navždy do životů druhých, protože na to šlápli. Neskonale si vážím našich pěti aktérů, kteří životem kráčí s nálepkou ‚viník závažné dopravní nehody‘, za to, s jakou otevřeností do natáčení takhle osobní záležitosti šli,“ řekl režisér Vít Klusák, autor dokumentu.

Zdroj: ibesip.cz

Statistika nuda je, má však cenné údaje!

86 % z nás pravidelně jezdí nepřiměřenou rychlostí v obci i mimo ni

43 % smrtelných nehod způsobila v roce 2020 nepřiměřená rychlost

36 % obětí nebylo při smrtelných nehodách připoutáno

10 % z nás překračuje rychlost v obci o více než 20 km/h

Zdroj: 13minut.cz

První výsledky kampaně

O prvních výsledcích kampaně Zpomal, dokud není skutečně pozdě a dokumentu 13 minut jsme se dozvěděli na konferenci Brand Management 2021. Vystoupil na ní Jan Matoušek, ředitel České asociace pojišťoven. Podle průzkumu probíhajícím dva měsíce po startu kampaně 10 % řidičů zpomalilo a nehodovost vlivem nepřiměřené rychlosti klesla o 12 % což jsou poměrně slušné výsledky. Kampaň bude pokračovat i v následujícím roce 2022, jsme tak zvědaví na dlouhodobější výsledky.


Pokračování projektu v následujících letech

Nové spoty projektu

Z kraje února 2024 se spustila nová várka spotů od BESIPu, zaměřených na středoškoláky a mladé řidiče. Tato iniciativa spojila síly předního českého youtubera a internetového komika, Martina Mikysky, známého pod přezdívkou Mikýř, a režiséra Víta Klusáka. Výsledkem této spolupráce je tvorba plná nápadů a obsahu, který je nejen zábavný, ale i nabitý důležitými informacemi. První spot z této série upozorňuje na novou možnost řídit od 17 let v doprovodu mentora, což je ustanovení, které začalo platit od 1. ledna téhož roku. Další videa se budou věnovat preventivním opatřením a klíčovým pravidlům bezpečného řízení, jako je například varování před nebezpečím používání mobilního telefonu za volantem. Martin Kupka, ministr dopravy, vyjádřil naději, že tyto spoty pomohou osvětlit důležité aspekty silniční bezpečnosti.

Národní den bez spěchu

Národní den bez spěchu

Jen v roce 2023 totiž zahynulo na tuzemských silnicích 138 osob. Ne vždy je přitom nudné spěchat. Letošní Národní den bez spěchu tak ukazuje, co všechno může počkat. A vyzval proto všechny, kdo se budou chtít zapojit, aby jednoduše zastavili a zpomalili nebo dali lidem okolo sebe vědět, ať k nim nespěchají. Stačí pouhých 13 minut.


Obdobně zaměřené projekty

Na obdobnou problematiku upozorňují i další dopravně bezpečnostní projekty. Stejné zaměření na mladé řidiče má například projekt Nezávodím na silnici!, Zpomal – budeš rychlejší a částečně i Nehodou to začíná, Start driving a Respect Road s Martinem Macíkem. Na vysokou rychlost u motorkářů se pak zaměřuje projekt Nechoď za svůj limit s Lukášem Peškem.


Cílem projektu je upozornit především mladší řidiče na nebezpečnost rychlé jízdy a nepozornost. Líbí se nám, že projekt tvoří více prvků než jen televizní a radiové spoty jako u ostatních dopravně bezpečnostních projektů. Vše budeme i nadále sledovat a tento článek v průběhu doplňovat. Více informací naleznete na stránkách projektu www.13minut.cz.