PROJEKT: Jedu s dobou

V minulém článku jsme se věnovali zajímavému projektu Nehodou to začíná, který je určen spíše pro mladé. Jak jsme slibovali, dnes se podíváme na projekt pro seniory. Jedu s dobou je poměrně novým projektem do kterého se zapojila celá řada výcvikových center, kde běžně probíhají kurzy bezpečné jízdy (škola smyku). Projekt je financován z fondu zábran škod a je realizován Asociací center pro zdokonalovací výcvik řidičů AČR. Jmenovitě jde o Most, Sosnovou, Příbram, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Jihlava, Třinec a Ostrava.

Banner kurzu Jedu s dobou 2018
Banner Jedu s dobou, zdroj: jedusdobou.cz

Na těchto místech pro seniory nad 65 let zdarma probíhá 6 hodinový kurz se zaměřením na novou legislativu, zdravovědu, ale především na zvládání kritických situací. Senioři si tak vyzkouší ostré brzdění na kluzné ploše, různé typy smyků nebo také rozjezdy do mokrého kopce a to vše se svým vozem. Celý projekt je velmi hezky popsán i v článku na Novinky.cz. Pokud Vám ještě není více než 65 let máte možnost obdobný kurz taktéž absolvovat formou námi zprostředkovávané školy smyku.


Jak Jedu s dobou probíhá? Podívejte se na video od Autoklubu ČR ↓↓↓

Jedu s dobou - Youtube úvodka
Zdroj: Youtube.com, kanál Autoklub České republiky – Jedu s dobou 2019

„Senioři patří mezi ohrožené skupiny účastníků silničního provozu a uvědomujeme si, že je potřeba se jim věnovat zejména v oblasti prevence. S vývojem populace narůstá počet aktivních řidičů seniorů a právě projekt Jedu s dobou se ukázal jako velmi přínosný. Výcvik řidičských dovedností a zvládání krizových situací za volantem je tou správnou cestou, svědčí o tom velká účast na kurzech,“ uvedl ředitel dopravní policie plk. Tomáš Lerch

Zdroj: jedusdobou.cz

Recenze předchozích ročníků:

Jedu s dobou Vysoké Mýto 2018

Vyzpovídali jsme účastníka projektu Jedu s dobou ve Vysokém Mýtě pana Františka J., který celý kurz velice chválil. Především jeho organizaci do několika výukových bloků a výborným školitelům. Za největší plus celého kurzu zmínil možnost vyzkoušení smyku s vlastním vozem v mokré zatáčce, aquaplanningu ve speciální dráze a zdravovědu, kde se dozvěděl o zajímavé aplikaci Záchranka. Ta v případě krizové situace na základě zmáčknutí tlačítka pomocí GPS vyhledá zraněného a na místo vyšle první pomoc. Pokud by měl ještě možnost, rád by si celý kurz ještě jednou zopakoval.

Projekt Jedu s dobou na autodromu ve Vysokém Mýtě
Kurz bezpečné jízdy – projekt Jedu s dobou pro seniory na autodromu ve Vysokém Mýtě

Recenze Jedu s dobou Vysoké Mýto 2019

V letošním roce probíhá další ročník Jedu s dobou a my jsme měli možnost vyzpovídat účastníka, který má za sebou již dva ročníky této akce zaměřené na seniory a to ve Vysokém Mýtě. Letošní ročník hodnotil za více zdařilý s méně teorie a více praktického nácviku. Celá organizace do tematických bloků byla naprosto bez komplikací. Stejně jako vloni jsme vyslechli chválu na zkušené instruktory. Náš respondent pan František například zmiňuje, že byl při praktickém nácviku napomínán za nesprávné držení volantu tzv. za deset minut dvě. V současnosti se doporučuje držet volant tzv. ve tři čtvrtě na tři. Vůz se totiž pak v krizové situaci lépe ovládá. Pan František také zaznamenal mírný pokrok při průjezdu na kluzné ploše v zatáčce (na fotografii výše), kde téměř bez smyku projel v rychlosti 48 km/h. Tato rychlost byla měřena radarem obsluhovaným jedním z instruktorů. V loňském roce se prý bez smyku nedostal přes 38 km/h. Bez váhání by tento kurz znovu absolvoval a doufá, že bude pozván i v dalším roce.

Recenze Jedu s dobou Vysoké Mýto 2022

Po nepříjemné pandemické době máme recenzi na další ročník Jedu s dobou. Účastníci kterých bylo cca 30 byli opět rozděleni do více skupin, aby byla výuka a nácvik co nejpřínosnější. Opět se trénovalo krizové brzdění na suché, kluzké a kombinaci suché i kluzké vozovky. Jeden z účastníků neměl vůz s ABS a tak všichni mohli prakticky vidět, jak skvělý bezpečnostní systém to je. Dále probíhal výcvik na kluzných plochách v zatáčce a do kopce. Velice kladně hodnotil náš respondent kondiční jízdu v okolí Vysokého Mýta za dohledu instruktora. Ten během jízdy a hlavně po ní předal všem zpětnou vazbu o tom jak řídí a na co si dát pozor. S celým průběhem tohoto ročníku byl pan František velice spokojen. O zájmu seniorů o tento dopravně bezpečnostní projekt svědčí fakt, že do Vysokého Mýta přijeli senioři až z Plzně a Zlína!


Cílem projektu Jedu s dobou je především prevence a zvýšení sebevědomí za volantem u aktivních řidičů starších 65 let.

Celý kurz získal v letošním roce mnoho pozitivních ohlasů a tak doufáme, že bude pokračovat i v následujících letech. Více informací o něm naleznete na www.jedusdobou.cz