RECENZE: Škola smyku Most

V tomto článku Vás seznámím s mými dojmy z kurzu bezpečné jízdy, lidově školy smyku v Mostě. Předposlední říjnovou sobotu se mi naskytla možnost účastnit se ukázkového kurzu na Dni bezpečnosti, který na autodromu v Mostě probíhal. Počasí příliš nepřálo, pršelo a byla mlha. Instruktor školy smyku byl ale spokojen, nemusely se totiž kropit vodou kluzné plochy. K samotnému polygonu se dostanete snadno, vše je díky známé závodní trati, která se nachází hned vedle, velice dobře značeno. Zjistit více o ceně a termínech


Teoretická část kurzu bezpečné jízdy

Vzhledem k tomu, že šlo o ukázkový kurz, neproběhla žádná teoretická příprava což mě osobně vyhovovalo. Kurzy školy smyku s teoretickou přípravou jsem totiž v minulosti několikrát absolvoval. Standardně se během 2 hodin dozvíte mnoho zajímavých věcí – jak správně vůz řídit, něco málo o fyzice a hlavně techniky zvládnutí různých druhů smyků. Věděli jste, že už samotné nastavení sedačky a držení volantu rozhoduje zda krizovou situaci zvládnete? Ano je to tak! Pokud se chcete o teoretické přípravě dozvědět více, doporučuji podívat se na recenzi školy smyku z Vysokého Mýta, kde jí podrobněji popisuji.


Praktická část – recenze škola smyku Most

Krizové brzdění na různých površích a slalom

Praktická část začala nácvikem krizového brzdění na suchu a kluzné ploše v různých rychlostech – 40 km/h a 60 km/h. Nezdá se to, ale rozdíly brzdné dráhy na suchu a mokru jsou veliké. Doporučujeme sledovat brzdou dráhu podle zdi napravo, kde jsou uvedeny metry. Velkou výhodu nejen na tomto úseku měli účastníci, kteří měli ABS, ESP a popřípadě zimní pneumatiky. To ale tak nějak všichni očekáváme. Vedle kluzné plochy jsme také mohli na suchu natrénovat slalom. Bylo to zpestření, které zpříjemnilo čekání na ostatní účastníky kurzu.

Krizové brzdění z kopce, úhybný manévr a kluzná zatáčka

Na tomto stanovišti jsme také krizově brzdili a zároveň se vyhýbali překážce v podobě vodní clony. Poté bylo nezbytné projet na hraně smyku kluznou zatáčku. Nájezdové rychlosti se lišily dle schopností jednotlivých účastníků a spíše jejich vozů. Já osobně jsem se dostal k hranici 45 km/h, stejně jako na polygonu ve Vysokém Mýtě. Nezdá se to, ale chyb se zde dalo nasekat mnoho. Někdo brzdil málo, někdo příliš zatáčel,..

Úhybná deska vyvolávající smyk zadní nápravy

Poslední částí kurzu byla jízda přes hydraulickou úhybnou desku, která prudkým pohybem do stran vyvolá smyk zadní nápravy. Nájezdová rychlost činila max. 40 km/h. Vyšší rychlost deska nezvládá a vyvolaný smyk je jen nepatrný. V kombinaci s kluzkou plochou a využitím vodních clon to nebyla legrace ani pro vozy s asistenčními systémy. Opět musím dát za pravdu, že zvládnout smyk zadní nápravy je opravu mnohem těžší než přední nápravy. Myslete tedy na to!


Video z praktické části – úhybná deska

náhled videa školy smyku v Mostě
Zdroj: youtube.com – ŠKOLA SMYKU MOST 2022

Závěr recenze – škola smyku Most

Závěr celého kurzu představovalo rozloučení s instruktorem, kdy byla poslední možnost se na cokoli zeptat. Kurz školy smyku v Mostě je velice dobře připraven, příliš se na jednotlivá stanoviště nečeká a instruktor byl opravdovým expertem, který uměl trefit hřebíček na hlavičku. Ukázkový kurz mi utekl jako voda a už teď se těším na další možnost. Stálo to znovu za to! Zjistit více o ceně a termínech

Velice kladně tento kurz hodnotí i ostatní účastníci. Zážitek jsem si od okamžiku užila. Teoretická část byla vedena instruktorem s bohatými zkušenostmi. Zapamatovala jsem si spousta informací. Rozhodně se nejednalo o nudnou a monotónní přednášku. Na kurzu nás bylo 12 účastníků. Samotné jízdy byly dynamické a obtížnost se stupňovala. Během kurzu nejsou prostoje, všechno na sebe krásně navazovalo. Je tam i pauza na oběd, který si tam dáte cca 140 Kč. Profesionalita instruktora, který nás provázel byla velmi vysoká. Upozorňoval nás na chyby. Díky tomu jsem si mohla vyzkoušet chování vozidla za podmínek, které pro mě jsou v běžném provozu velmi nebezpečné. Jsem naprosto spokojena a školu smyku bych doporučila každé ženě, napsala Jana T. Číst další recenze


Zaujala Vás škola smyku v Mostě?

Zakoupit ji můžete pro sebe nebo jako parádní dárek. Platnost poukazu na školu smyku je 12 měsíců s možností případného prodloužení čí výměny za jiný zážitek. Novinkou je možnost si termín zaregistrovat hned při nákupu. Je to ale jen na Vás, dělat to nemusíte, vyberete si termín i později.