POSTUP: Notifikace o změně stavu bodů

Od 1. ledna 2024 mají řidiči možnost získat ještě lepší přehled o svém bodovém kontě a jeho aktuálním stavu díky novince, která byla zavedena na Portálu dopravy. Jde o novou funkci, která umožňuje řidičům přihlásit se k odběru notifikací o změně bodového stavu zdarma přes Portál dopravy a vybrat si z několika možností doručování. Můžete si vybrat zasílání notifikace o změně stavů bodů buď prostřednictvím SMS, e-mailu nebo notifikaci pouze v prostředí Portálu dopravy a Portálu občana. Kontaktní údaje jsou načteny z Portálu občana, kde je lze také změnit.

Díky této nové možnosti si řidiči mohou nastavit preferovaný způsob notifikace a být informováni o každé změně ve svém bodovém kontě v reálném čase. Systém notifikací o změně stavu bodů je dalším krokem k větší transparentnosti a kontrole v oblasti silniční dopravy. Pomáhá řidičům udržovat přehled o svém bodovém kontě a předcházet potenciálním problémům. Musí Vás policista o připsání bodů na místě informovat?


Nevíte kolik máte bodů? V našem příspěvku najdete postup jak to rychle zjistit – POSTUP: Odpočet bodů za školu smyku


Musí Vás policista o připsání bodů na místě informovat?

V systému bodových penalizací platném v České republice se trestné body neodečítají, ale připisují. To znamená, že za některé porušení dopravních předpisů může řidič obdržet určitý počet bodů, které jsou přidělovány dopravním úřadem obce s rozšířenou působností, nikoliv přímo policistou při kontrole. Je třeba zdůraznit, že strážce zákona ani samotný úřad není povinen informovat řidiče o počtu přidělených bodů. Právě z toho důvodu Vám doporučujeme si notifikace o změně stavu bodů nastavit abyste mohli případně včas reagovat. Jak na to?


Jak notifikace o přidělených bodech nastavit?

Nastavení notifikace o změně bodového - Portál dopravy

Přihlaste se do Portálu dopravy > zvolte možnost řidič > uprostřed najdete pole s tlačítkem „ZMĚNIT NASTAVENÍ NOTIFIKACÍ“ > v dalším kroku už zvolíte pro Vás vhodnou formu notifikace (pouze v Portálu občana či dopravy, e-mailem, smskou)


Lze nějaké body odečíst?

Odečtení bodů po roce

V rámci bodového systému platí, že za jeden rok lze automaticky umazat nejvíce čtyři body z bodového konta. Tato možnost automatického mazání bodů slouží k podpoře řidičů, kteří během určitého období dodržují dopravní předpisy a neporušují je. Tím se vytváří mechanismus, který umožňuje řidičům postupně obnovit své bodové saldo a předejít dosažení kritického bodového limitu. Je důležité poznamenat, že k odpočtu bodů nedochází, pokud je řidič ve výkonu trestu či má zákaz řízení. Více o odpočtu bodů po roce

Odečtení bodů za školu smyku

Další možností, jak získat zpět čtyři body je absolvování kurz bezpečné jízdy (s odpočtem bodů). Tento kurz může řidič absolvovat jednou za kalendářní rok. Je však důležité poznamenat, že tato možnost je vyloučena pro řidiče, kteří mají na svém kontě již šest a více bodů, stejně jako pro ty, kteří mají více než deset bodů. Musí také jít o akreditované kurzy pro odpočet bodů! Více o postupu odpočtu bodů

Škola smyku odpočet bodů - Nastavení notifikace o změně stavu bodů
Kluzná plocha s vodní clonou – škola smyku s odpočtem bodů

Jaký polygon školy smyku s odpočtem bodů vybrat? Naše doporučení najdete v příspěvku – Nejlepší škola smyku v ČR


Kde mohu kurz školy smyku s odpočtem bodů absolvovat?

V naší nabídce jde o školu smyku s odpočtem bodů v Dlouhé Lhotě (Příbram), Mostě a Vysokém Mýtě.