PROJEKT: Profesionál nebourá

Profesionál nebourá komiks

Profesionál nebourá je dopravně bezpečnostním projektem zaměřeným na řidiče kamionu, který vznikl v roce 2021 za podpory Fondu zábrany škod ČKP a sdružení ČESMAD BOHEMIA. Respektive navázal na již existující projekty Kamionautomat, který byl zaměřen na konfliktní situace mezi řidiči kamionů a ostatními účastníky provozu a Transit.Tir.cz, který je zaměřený na snížení nehodovosti zahraničních řidičů nákladních vozidel v ČR.


O čem projekt je a co ho tvoří?

Projekt je tvořen ve formě komiksu ve kterém představuje nedodržování bezpečnostních zásad a také naopak správné chování řidiče kamionu. Hlavními postavami je řidič kamionu inspirovaný Jamesem Bondem a stopařky. Za komiksem stojí Zdeněk Hofman, který má na kontě již více než 12 tisíc různých ilustrací. Na jednotlivé bezpečnostní zásady a jejich nedodržování vznikly také audioklipy ve kterých řidiče kamionu namluvil Jiří Dvořák, dabér Daniela Craiga, který hrál Jamese Bonda. O jaké bezpečnostní zásady jde?

  • Nedodržení bezpečného odstupu
  • Používání tabletu, notebooku nebo mobilu nebo používání vysílačky bez handsfree
  • Nesledování a nerespektování výstražné signalizace a neopatrnost na nechráněných železničních přejezdech
  • Nevhodný způsob předjíždění
  • Nedostatečná kontrola stavu vozidla a upevnění nákladu
  • Nerespektování limitu doby řízení a odpočinku

V podrobnějším popisu se pak můžeme dozvědět zajímavé informace a údaje. Doporučujeme se podívat!


Brzdná dráha naloženého kamionu s hmotností 40 t je přibližně 40 m při intenzívním brzdění z rychlosti 80 km/hod. To je asi 2x větší vzdálenost oproti osobnímu automobilu.

Zdroj: Adrop.cz

Obdobně zaměřené projekty

Projekt zaměřený na řidiče kamionu není ničím novým, v minulosti jsme Vám představovali například Respect Road – na silnici nezávodím, který vznikl ve spolupráci s Martinem Macíkem. V tomto projektu je kladen důraz na 3 zásady – dodržování bezpečné vzdálenosti, nepředjíždění zbytečně a soustředění se na jízdu. Důležitost soustředění se na jízdu a bezpečnou vzdálenost zmiňuje také projekt Zpomal – budeš rychlejší. Na problematiku používání mobilních telefonů a nesoustředění se na jízdu pak projekt Nepozornost zabíjí. Poslední dva zmiňované projekty však nejsou vyloženě zaměřené na řidiče nákladních vozů.


Cílem projektu je odlehčenou formou nikoliv mentorováním upozornit na rizikové chování a nedodržování bezpečnostních zásad především řidiče nákladních vozů. Motivací je snížení dopravních nehod a rizikových situací. Tento projekt je svou formou velice originální, obávám se však, že přílišný dosah mít na rozdíl od jiných projektů nebude. Více informací o projektu naleznete na webových stránkách profesionalneboura.cz.