PROJEKT: Začněme spolu aneb kolama dolů

Na našem blogu bezpečné jízdy Vám obvykle představujeme zajímavé projekty zvyšující bezpečnost na silnici zaměřené na řidiče automobilů. Dnes tomu ale bude jinak! Chceme Vám představit aktuální projekt dopravní policie ve spolupráci s Asociací center pro zdokonalovací výcvik řidičů AČR, zaměřený pouze na řidiče motocyklů. Letošní rok se koná již druhý ročník a vše nasvědčuje tomu, že tento projekt bude i nadále pokračovat v dalších letech. Právě ti jsou zejména na začátku motorkářské sezóny častými oběťmi dopravních nehod. Statistika Policie ČR bohužel hovoří jasně.

Znak policie, projektu Začněme spolu aneb kolama dolů

Za rok 2018 zemřelo na českých silnicích 86 řidičů motocyklů a 2 jejich spolujezdci což je výrazný nárůst smrtelných následků oproti roku 2017.

Zdroj: Policie ČR

O čem je projekt Začněme spolu aneb kolama dolů?

Hlavním pilířem projektu je organizovaná projížďka motorkářů z kraje motorkářské sezóny za účasti dopravních policistů. Trasa je čistě odpočinková o celkové délce 80 až 90 km. Místo srazu je vždy předem určené, cílem pak je jeden z několika výcvikových polygonů. Tam si motorkáři opráší průjezdy zatáček a celkové ovládání motorky, zejména v krizových situacích. Na některých ze zapojených výcvikových center zprostředkováváme školu smyku. Prozatím bohužel pouze pro řidiče automobilů. Motocyklistům ale můžeme zprostředkovat jízdu na autodromu ve Vysokém Mýtě na motorkách KTM, která může byt využita jako tzv. zahřívací, na začátku motorkářské sezóny.

V současnosti jsou zapojeny do projektu tato výcviková centra:

  • Polygon Most
  • Autodrom Vysoké Mýto
  • Polygon LIBROS Ostrava
  • Autodrom Sosnová
  • Autodrom Brno
  • Polygon Dlouhá Lhota u Příbrami
  • Polygon Jihlava
  • Polygon S-drive Hradec Králové
  • Polygon STEEL RING Třinec

V letošním roce (2019) vzniká další projekt zaměřený na motorkáře a to Nechoď za svůj limit, který je pod hlavičkou BESIPu. Cílem je upozornit na časté příčiny dopravních nehod motorkářů. Pomoci má i motoškola, která bude pro část účastníků zdarma.


Ročníky Začněme spolu aneb kolama dolů

Na letošní rok (2020) jsou opět naplánovány společné jízdy s bezplatným nácvikem na polygonu a to hned na 10 místech ČR. Limitem je 250 motorkářů na každou projížďku což ve ve výsledku představuje slušný rozsah zacílení tohoto projektu. Bohužel vzhledem k současné pandemii COVID-19 se prozatím zrušil první termín v Mostě. Není v plánu ho nahrazovat. Bohužel se později zrušili i další termíny.

Začněme spolu aneb kolama dolů 2022

Změna přišla až v roce 2022, kdy máme první informaci o tom, že nový ročník proběhne pod pozměněným názvem – Kolama dolů – učme se přežít. Po Velikonocích bychom se měli dozvědět další informace. Ředitelství služby dopravní policie nám sdělilo, že připraven bude i přihlašovací systém na jednotlivé termíny. Již jsou vypsány termíny letošního ročníku 2022


Začátek motorkářské sezóny je vždy spojen s určitou nedočkavostí motorkářů konečně vyjet. Tímto projektem chceme podpořit bezpečnost a pravidelné zdokonalování řidičských dovedností řidičů motocyklů po zimní přestávce, kdy nezvládnutí stroje bývá častou příčinou dopravních nehod.

Zdroj: Policie ČR, www.policie.cz

Video Policie ČR: Začněme spolu aneb kolama dolů 2018

Začněme spolu aneb kolama dolů - Youtube uvodka
Zdroj: Youtube.com – kanál Policie ČR, Začněme spolu aneb kolama dolů 2018

Cílem projektu Začněme spolu aneb kolama dolů je pochopitelně zvýšení bezpečnosti motorkářů zejména na začátku motorkářské sezóny prostřednictvím krátké projížďky a nácviku na polygonu. Bohužel statistika úmrtí motorkářů z kraje sezóny oproti předcházejícímu roku opět stoupla. Snad to bude díky této osvětě příští rok jinak.