PROJEKT: Řitiči.cz

Projekt Řitiči

Každý z nás se již určitě setkal s agresivním chováním za volantem. Ať už to byl lepící se řidič, myškař, nebo vybržďovač, tito „Řitiči“ dokážou vyprovokovat nejeden konflikt na silnici. Ale jak se s nimi vypořádat, aniž bychom se nechali strhnout k agresivitě? Na tuto otázku odpovídá nová kampaň s názvem Řitiči, kterou představuje platforma VIZE 0 ve spolupráci s řadou partnerů.


O čem projekt je a co ho tvoří?

Projekt Řitiči.cz se zaměřuje na problematiku agresivního chování za volantem a nabízí způsoby, jak se s těmito situacemi vypořádat s humorem a rozvahou. Zahrnuje komunikační kampaň, která přináší karikatury typických agresivních řidičů – Lepiče, Myškaře, Vybržďovače a další. Cílem je pomoci účastníkům silničního provozu rozpoznat a pojmenovat agresivní chování, nechat se vyprovokovat a s humorem situaci zvládnout.

  • Až ve 40 % smrtelných dopravních nehod sehrává svou roli agresivita.
  • 7 z 10 řidičů se někdy nechá vyprovokovat k agresivnější jízdě.
  • 88 % Čechů je přesvědčeno o vzrůstající agresivitě na silnicích.
  • 60 % řidičů do 30 let se někdy záměrně lepí na auta před nimi.
  • Necelých 20 % řidičů do 30 let zrychlí, když se je někdo snaží předjet.
  • 87 % řidičů motivuje ohleduplná jízda ostatních.
Několik důležitých statistik (Agresivita zabíjí ČAP, BESIP)

Kampaň probíhá online prostřednictvím sociálních médií a rozhlasu, kde svůj hlas poskytl Petr Čtvrtníček. Řidiči se mohou zapojit do kreativního výzkumu a navrhnout vlastního „Řitiče“ na webu www.ritici.cz. Dále budou mít možnost vyhrát různé ceny, včetně voucherů na Autodrom Sosnová a online terapii od Hedepy. Postačí projít jednotlivými úrovněmi hry, kdy jsou představeny typičtí agresivní řidiči, nejčastěji formou dashcam záběrů od Liberecké Perly a správně odpovědět jak šla celá situace bez problémů vyřešit. Jakmile projdete všechny úrovně, čeká Vás závěrečný kvíz, kde o výsledku rozhodují správné odpovědi a také rychlost!


Obdobně zaměřené projekty

Mezi nejzajímavější obdobné projekty dle našeho názoru jsou projekty Agresivita zabíjíNezávodím na silnici!Zpomal – budeš rychlejší, Nehodou to začínáStart driving a Respect Road s Martinem Macíkem. Na vysokou rychlost a to u motorkářů se pak zaměřuje projekt Nechoď za svůj limit s Lukášem Peškem. Zajímají Vás další dopravně bezpečnostní projekty? Podívejte se na náš Blog bezpečné jízdy.


Cílem projektu Řitiči.cz je osvěta a prevence agresivního chování za volantem prostřednictvím humoru a rozvahy. Místo vzájemného konfliktu a eskalace situací se snaží projekt nabídnout alternativní přístup, který pomáhá udržet klid a bezpečnost na silnicích. Více informací naleznete na stránkách projektu www.ritici.cz