PROJEKT: Řiďte s rozumem

Řiďte s rozumem je spoluprací Kooperativou a Českou televizí z konce roku 2019, který si klade za cíl zlepšit bezpečnost na českých silnicích prostřednictvím vzdělávacích minipořadů. Série 40 videí se zaměřuje na různé aspekty bezpečné jízdy a správných rozhodnutí za volantem, bez ohledu na to, zda jste řidič, cyklista nebo chodec. Každý život je důležitý a žádný účastník silničního provozu by neměl přijít o život nebo být vážně zraněn kvůli nedbalosti či neznalosti pravidel. Tento projekt je součástí „VIZE 0“ – tedy snahou dosáhnout nulového počtu úmrtí a vážných zranění na silnicích.

Řiďte s rozumem

„V rámci projektu jsme se rozhodli vytvořit sérii naučných spotů určených široké veřejnosti. Témata jednotlivých spotů jsme vytipovali na základě analýzy nejčastějších příčin dopravních nehod. Během roku 2019 tak vzniklo celkem 40 spotů, každý o délce 2 minuty, které odvysílala Česká televize. V současné době jsme se je rozhodli uvolnit pro širokou veřejnost, které jsou k dispozici zdarma.“ vysvětluje vznik naučných spotů Roman Budský, předseda expertní rady Platformy VIZE 0. 


O čem je projekt a co ho tvoří?

Projekt Řiďte s rozumem je tvořen sérií 40 minipořadů, které mají stopáž 2 minuty, zaměřených na různá témata spojená s bezpečnou jízdou na silnicích. Tato videa jsou určena pro všechny účastníky silničního provozu – řidiče, cyklisty i chodce. Každý minipořad se věnuje konkrétnímu tématu a poskytuje užitečné informace a praktické tipy pro bezpečné chování na silnicích. Některá z tematických zaměření zahrnují jízdu po účelových komunikacích, správné zacházení se zastavením a stáním, pravidla pro kruhové objezdy, interakci mezi tramvajemi a ostatními vozidly, bezpečné přecházení železničních přejezdů, a mnoho dalšího.

Videoklipy se také zabývají specifickými skupinami řidičů, jako jsou senioři za volantem, a důležitými aspekty, jako je viditelnost chodců, správné používání dětských autosedaček, kouření za volantem, technická způsobilost řidiče a další. Důležitou součástí projektu je také vzdělávání o správném chování cyklistů na silnicích, včetně ochrany chodců na přechodech, předjíždění cyklistů, využívání cyklostezek a nošení přileb. Motocyklisté jsou také zahrnuti v tématu odpovědnosti a bezpečnosti na silnicích. Projekt se také zaměřuje na sezónní aspekty bezpečnosti, jako jsou jízda v letním horku, správné zacházení s opravovanými dálnicemi, únava za volantem a výběr správných pneumatik pro různé podmínky – včetně varování před používáním zimních pneumatik v létě.

Mezi nejsledovanější videa patří na iVysílání Bezpečný odstup vozidel, problematika dětských sedaček, kouření za volantem a stezek pro chodce a cyklisty.


Obdobně zaměřené projekty

Díky tomu, že je tento projekt takto široce zaměřen, existuje opravdu hodně podobných avšak specializovaných projektů. Mezi nejzajímavější obdobné projekty dle našeho názoru jsou projekty Nezávodím na silnici!Zpomal – budeš rychlejší, Nehodou to začínáStart driving a Respect Road s Martinem Macíkem. Na vysokou rychlost a to u motorkářů se pak zaměřuje projekt Nechoď za svůj limit s Lukášem Peškem. Zajímají Vás další dopravně bezpečnostní projekty? Podívejte se na náš Blog bezpečné jízdy.


Cílem projektu je podpořit kulturu bezpečného chování na silnicích a přispět k vizi nulového počtu mrtvých a těžce zraněných. Více informací naleznete na stránkách projektu www.ridtesrozumem.cz