PROJEKT: Zíráním nepomůžeš

Logo projektu Zíráním nepomůžeš

Zíráním nepomůžeš je dalším poměrně novým dopravně bezpečnostním projektem, který Vám chceme ve stručnosti představit. Stojí za ním UAMK (Ústřední automotoklub České republiky z.s.) a jako mediální partner TV PRIMA se seriálem Modrý kód. Jak je z názvu patrné, zaměřuje se na nevěnování řízení, které nastává při „zírání“ na dopravní nehody, ale také na probíhající stavební práce, přírodu,… Statistika hovoří jasně: „Nevěnování se řízení vozidla je nejčastější příčina dopravních nehod u osobních vozidel, která se v roce 2019 vymstila celkem 8 765 řidičům“


Řidičovy ruce patří na volant a oči sledují provoz před vozidlem, případně pomocí zrcátek za vozidlem. Zní to jasně a jednoduše. Ale realita vypadá trochu jinak, že?

Zdroj: www.ziranimnepomuzes.cz

O čem projekt je a co ho tvoří?

Projekt tvoří mediální kampaň ve spolupráci s TV PRIMA a zejména seriálem Modrý kód jejíž cílem je upozornit na rizika a následky nevěnování se řízení a snížit tak nehodovost na českých silnicích. Určitě jste již některý ze spotů v TV zahlédli a pokud ne, o pár řádků níže se na některé můžete podívat. Navíc na webových stránkách projektu naleznete postup jak při případné dopravní nehodě postupovat. Doporučujeme se podívat! Opakování je matka moudrosti a nikdy nevíte, kdy se to může hodit. Velice přínosným projektem na téma první pomoci je také projekt Ty to zvládneš! neziskové organizace Záchranný kruh.


Stručný postup jak se chovat při dopravní nehodě:

  1. Zastavte na bezpečném místě a zapněte výstražná světla.
  2. Pokud nezvládnete pohled na zraněné osoby ihned volejte 155. Pokud chcete a můžete pomoci, oblékněte si reflexní vestu.
  3. Bezpečně vystupte, odveďte pasažéry mimo komunikaci. Pošlete jednoho z pasažérů umístit výstražný trojúhelník.
  4. Zjistěte počet osob a jejich zdravotní stav
  5. Zavolejte pomoc – tísňová linka 155
  6. Upřesněte místo nehody a počet zraněných
  7. Postupujte v pomoci dle pokynů operátorky

Podrobnější postup naleznete na https://ziranimnepomuzes.cz/


Vybrané televizní spoty projektu Zíráním nepomůžeš:

Zíráním nepomůžeš - Youtube uvodka
Zdroj: Youtube.com – kanál Zíráním nepomůžeš
Zíráním nepomůžeš - Youtube úvodka
Zdroj: Youtube.com – kanál Zíráním nepomůžeš – uzavírka

Podobně zaměřené dopravně bezpečnostní projekty

Obdobně zaměřených projektů jsme Vám na tuto problematiku představili již několik. I z toho je patrné, že jde o velký problém českých řidičů. Konkrétně se na problematiku nevěnování řízení zaměřují tyto námi představené dopravně bezpečnostní projekty:


Cílem projektu je upozornit na častý nešvar řidičů, kterým je nevěnování se pozornosti při řízení. Zároveň také usiluje o edukaci první pomoci. Na projektu se nám líbí spojení s TV PRIMA a jejich seriálem, který může oproti ostatním projektům oslovit i jinou skupinu lidí. Budeme tento projekt i nadále sledovat. Více informací naleznete na www.ziranimnepomuzes.cz