PROJEKT: Zpomal, ještě je brzo

Projekt zpomal, ještě je brzo

Zpomal, ještě je brzo je novým projektem roku 2022, který vznikl za spolupráce BESIPu, České asociace pojišťoven, Policie ČR a dalších partnerů. Možná Vám název něco připomíná, pokud ano, máte pravdu! Tento projekt navazuje na loňský projekt Zpomal, dokud není skutečně pozdě označovaný také jako 13 minut. Cílem je upozornit opět na nebezpečnost rychlé jízdy a nepozornost, především u mladších ročníků a spolu s tím vyvrátit časté řidičské mýty. Činí tak opět poměrně netradiční cestou. Na co se můžete těšit?


Téměř každé tři minuty někde na světě skončí na silnici život jednoho mladého člověka. Jen za vyučovací hodinu je to 13 životů. 13 cest, které skončily předčasně. 13 lidí, kteří měli plány, talent a mohli dokázat skvělé věci. Pokaždé je to tragédie a obrovská škoda. Proto vznikl projekt „13 CEST“ jako volné pokračování loňské kampaně 13 MINUT.

Zdroj: 13minut.cz

O čem je projekt a co ho tvoří?

Projekt volně navazuje na loňský projekt Zpomal, dokud není skutečně pozdě označovaný také jako 13 minut po stejnojmenném dokumentu. Stejně tak letošní projekt Zpomal, ještě je brzo nese své označení – 13 cest. Tentokrát však nejde o dokumentární film, ale o edukativní pořad, který je ke shlédnutí na Mall.tv a Stream.cz. V pořadu spolu s moderátory Tigranem a Jirkou vystupuje i automobilový novinář, závodník a instruktor, Honza Červenka. Pořad svým studiem, kdy diváci jsou okolo moderátorů připomíná známý Top Gear. Vizuálně i obsahově je pořad podle nás velice povedený. Dozvídáme se spoustu zajímavých informací a bavíme se různými „pokusy“ a názornými ukázkami.


Kdo je Honza Červenka?

Honza je automobilový novinář, závodník a instruktor. Znát ho můžete z pořadu a podcastu Meziplyn nebo z Garáž.cz. Provozuje kurzy defenzivní jízdy, sportovní jízdy na okreskách a také na závodním okruhu. Miluje jízdu na Jetsurfu a svůj Caterham Roadsport. Více o něm můžete zjistit na jcervenka.cz.


Co zajímavého jsme se dozvěděli?

Dozvíme se například, že smrtelná rychlost může být již 37 km/h. Překvapivé, že? Také to jak odhadnout bezpečnou vzdálenost, jaký je rozdíl mezi povolenou a přiměřenou rychlostí, o činnosti airbagu a správném držení volantu. Názorná ukázka toho, kolik metrů navíc zajistí přečtení jedné sms snad všechny z nás od používání mobilu za volantem odradí. Jde o velice nebezpečný a podle statistik častý nešvár řidičů.

Vzhledem k tomu, že je pořad zaměřen na mladé řidiče, je jeho stopáž 25 minut, tedy zhruba polovina vyučovací hodiny. Pro učitele, kteří by chtěli svým studentům 13 cest pustit je připraven kvíz a manuál se třemi variantami jak s pořadem pracovat. Doplněk 13 cest představuje příběh Romana z loňského projektu 13 minut.

Infografika nehodoo to zacina
Příčiny nebezpečného řízení u mladých řidičů, zdroj: www.nehodoutozacina.cz

Obdobně zaměřené projekty

Na obdobnou problematiku upozorňují i další dopravně bezpečnostní projekty, některé jsme vám v minulosti představili na našem blogu bezpečné jízdy. Na mladé řidiče se například zaměřuje projekt Nezávodím na silnici!, Zpomal – budeš rychlejší a částečně i Nehodou to začíná, Start driving a Respect Road s Martinem Macíkem. Na vysokou rychlost a to u motorkářů se pak zaměřuje projekt Nechoď za svůj limit s Lukášem Peškem. Zajímá vás jak správně sedět za volantem? Připravili jsme pro vás článek – Správné sezení v autě.


Cílem projektu je upozornit mladé řidiče na nebezpečnost rychlé jízdy a nepozornost. Pořad 13 cest se nám vizuálně i obsahově velice líbí a doufáme, že se projekt bude i nadále rozšiřovat. Vše budeme sledovat a tento článek v průběhu doplňovat. Více informací naleznete na stránkách projektu www.13minut.cz.